Polítiques educatives

STEs-i s’oposa a la realització de les revàlides de Primària

STEs-i anima les famílies perquè es resistisquen a la realització d’aquestes proves

dijous 28 abril 2016 11:01 h

Tot i les nombroses objeccions que els diferents agents educatius han fet en relació amb les proves d’avaluació final de primària des que es va publicar la LOMQE, el MECD ja ha fet pública la resolució per la qual es defineixen els qüestionaris de context i els indicadors comuns de centre per a l’avaluació final d’educació primària.

STEs-i exigeix la derogació immediata de la LOMQE

Moltes són les administracions educatives autonòmiques (les no governades pel PP) que es neguen a realitzar aquestes proves o que hi volen fer especificacions, i han demanat, ara per ara sense èxit, la convocatòria de la Mesa Sectorial d’Educació per abordar el problema. De fet, el Congrés dels Diputats va admetre a tràmit la proposta de llei de paralització del calendari d’aplicació de la LOMQE, circumstància que posa de manifest la voluntat sobirana de la societat després de les passades eleccions generals i de què hauria de prendre nota l’actual govern en funcions i actuar en conseqüència.

STEs-i vol argumentar el perquè, igual que col·lectius docents i de pares i mares, ens oposem a la realització d’aquestes proves d’avaluació:

- Amb aquestes proves se sotmetrà xiquets i xiquetes de 12 anys a penes a una situació d’estrés injusta i inútil des de la perspectiva pedagògica.

- Considerem que les revàlides són un mecanisme ineficaç que no tenen pràcticament res a veure amb la qualitat educativa i que no reforcen gens la igualtat d’oportunitats.

- Estan portades a terme per professorat alié a l’alumnat i centrades en competències instrumentals que deixa de banda la formació global de la persona, la diversitat, la creativitat i sense respectar els processos de maduració individuals.

- Encara que el Ministeri d’Educació subratlla que no es tracta d’establir rànquings entre centres i que els informes no es faran públics, no hi ha garantia que això arribe a succeir. Els interessos de l’educació privada posen en dubte, entre altres qüestions, l’efectivitat d’aquesta intenció.

- Aquest tipus de proves comporta un menyspreu envers la professionalitat del professorat, i amb això dels centres, ja que es menysvalora la formació i capacitat per a avaluar l’alumnat i detectar els seus problemes i com abordar-los.

- Suposen una duplicitat de funcions, moltes d’aquestes merament burocràtiques per part dels tutors, amb un elevat nombre d’alumnes i amb l’increment de labors que, en molts casos, són més administratives que pedagògiques i sense un valor real en els resultats.


- En la resolució del 30 de març de 2016, s’han publicat els qüestionaris que s’hauran d’aplicar en l’avaluació final de primària dirigits als alumnes, pares i mares i direcció del centre docent. Entre algunes de les preguntes a què ha de respondre l’alumnat figura: “Els professors del meu col·legi són justos amb mi?”, “Tenen facilitat per a explicar?”, “M’escolten quan els parle?”, “Sé el que esperen que faça?”, “Responen a les meues preguntes amb claredat?”…, una sèrie de preguntes dirigides a avaluar als professors des de la perspectiva d’alumnes que no han aconseguit la maduresa suficient per a respondre a aquest tipus de qüestions –potser ni la pròpia reflexió sobre aquest tema- i, molt difícilment, sense que puguen estar influïdes per altres actors subjectius.

- En el qüestionari de les famílies, a banda de l’ambigüitat que permet diferents interpretacions d’algunes de les preguntes, també s’utilitza perquè es facen valoracions sobre el professorat, el nivell d’aprenentatge o el que és recomanable o no del centre. En aquest sentit, STEs-i consultarà amb els serveis jurídics la possibilitat de recórrer contra aquesta resolució, ja que no ha sigut consensuada amb cap agent social educatiu en cap àmbit de negociació.

- Les proves són externes i, per tant, no tenen en compte les característiques peculiars ni de centre ni del seu alumnat tractant-se d’una avaluació descontextualizada. Llavors, com pot influir una prova descontextualizada en els plans de millora d’un centre?

- “El resultat d’aquestes proves s’expressarà en termes des d’insuficient a excel·lent i es recollirà en l’expedient de l’alumnat en finalitzar l’etapa”. Doncs bé, encara no s’han elaborat els informes que regularan aquesta informació i no podem assegurar la repercussió que puguen tindre en arribar al seu institut adscrit amb un informe d’insuficient.

STEs-i considera que amb les avaluacions preceptives que ha de realitzar l’equip docent que atén cadascun dels alumnes, amb el registre de les seues capacitats i assoliments obtinguts al llarg de l’etapa, amb l’elaboració d’un informe individualitzat de final d’educació primària en què es recullen els objectius i el grau d’adquisició de les competències de l’etapa, etc., n’hi ha prou i massa, i que no cal sotmetre l’alumnat a altres proves externes que no aporten cap millora al sistema educatiu. A més, la realització d’aquestes suposa un cost econòmic que podria evitar-se per contribuir a la reversió dels drets educatius perduts amb les retallades.

STEs-i anima les famílies perquè es resistisquen a la realització d’aquestes proves, exigeix la derogació immediata de la LOMQE i proposarà mobilitzacions a la comunitat educativa per impedir l’avanç d’aquestes polítiques pernicioses per a la nostra educació pública.

Etiquetat com a

revàlides lomqe

Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR