Professorat interí

STEs exigeix la consolidació del professorat interí

Davant les negociacions a la Mesa General de la Funció Pública, la Confederació d’STEs reivindica un pacte d’estabilitat perquè ningú siga expulsat del seu lloc de treball.

Ministeri d'Educació, a Madrid.

divendres 24 març 2017 17:46 h

En un comunicat de premsa, la Confederació d’STEs, de la qual forma part STEPV-Iv, denuncia que la situació del professorat interí s’està fent insostenible: en algunes comunitats arriba ja a un 40% del total de les plantilles, mentres que en la majoria dels territoris són habituals taxes d’entre un 20 i un 30%. Per al Sindicat, aquesta és una altra de les conseqüències de les polítiques de retallades i de l’eliminació de les taxes de reposició. La inestabilitat i l’envelliment de la mitjana d’edat del professorat són altres cares d’un problema que s’agreuja curs rere curs. Això està dificultant greument el desenvolupament de projectes educatius a mig o llarg termini, perjudicant especialment a l’alumnat de les zones més allunyades geogràficament de les capitals.

El repte és aconseguir l’estabilitat del sistema educatiu a través de la consolidació de l’ocupació docent

Aquesta situació, tal com ja ha advertit la justícia europea, s’ha vist desvirtuada per l’abús en la seva contractació, per a la cobertura de vacants estructurals per professorat interí i el corresponent augment de les taxes d’interinitat, i pel límit imposat per l’anomenada “taxa de reposició d’efectius”. D’altra banda, la precarietat del col·lectiu ha anat en augment en els últims anys i ha estat evident el desfasament entre la formació rebuda, les necessitats del sistema educatiu i un sistema d’accés a la funció pública docent clarament caduc, inadequat, subjectiu i allunyat de la pràctica docent.

Davant d’aquesta situació excepcional, la Confederació d’STEs-i i un seguit d’associacions de professorat interí hem constituït una plataforma estatal (PECEPI) per elaborar una Proposta marc d’accés a la funció pública docent no universitària i per a la consolidació del professorat interí.

Per aquests motius, esbossats amb caràcter general, cal arbitrar mesures laboralment justes i alhora eficaces, amb el major consens possible, per resoldre els problemes de la temporalitat i de precarietat del professorat interí, així com els canvis en el sistema d’accés a la funció pública docent que contribuïsquen a aquests objectius.

El Govern estatal ha iniciat una negociació amb els sindicats amb representació a la Mesa General de la Funció Pública per abordar, de cara als pròxims pressupostos generals de l’Estat, una possible solució a les altes taxes d’interinitat en tots els sectors, no només en l’educatiu. Estem, doncs, en un moment clau per al futur del professorat interí.

Els STEs-i mostren la nostra preocupació perquè aquesta negociació la porten a terme sense tenir en compte l’especificitat del sector educatiu. Aquest sector, que ha patit retallades addicionals en forma d’augment de l’horari lectiu i del nombre d’alumnat per aula, entre d’altres, té particularitats que requereixen que qualsevol decisió que es prenga siga en el si de la Mesa Sectorial d’Educació, on realment està representat el professorat.

D’una banda, STEs vol recordar que el sistema d’oposicions actual inclou proves de caràcter memorístic i subjectiu, que afavoreixen l’arbitrarietat, i en què no es valora la capacitat docent:

La immensa majoria del professorat interí ja ha superat processos de selecció, i té sobradament demostrada aquesta capacitat amb anys d’experiència satisfactòria: és, per tant, aquesta experiència la que s’ha de tenir en compte en gran manera a l’hora de plantejar la consolidació en l’ocupació. Cal acordar un model d’accés a la funció docent específic i diferenciat que garantisca que en aquest procés ningú perda el seu lloc de treball.

Recordem que el mateix Estatut bàsic de l’empleat públic (EBEP) reconeix aquesta possibilitat en l’article 61:

Només en virtut de llei es pot aplicar, amb caràcter excepcional, el sistema de concurs que consistirà únicament en la valoració de mèrits.

A més, cal tenir en compte les possibilitats de consolidació d’ocupació temporal de la disposició transitòria quarta de la mateixa norma.

La reivindicació dels STEs és que, fins que no s’arribe a la funcionarització plena del professorat interí, s’acorde un Pacte d’Estabilitat en l’Ocupació perquè ningú perda del seu lloc de treball. Aquest és un dels reptes que en aquest moment té el sistema públic: aconseguir l’estabilitat del sistema educatiu a través de la consolidació de l’ocupació que ara és precari i inestable. La Confederació d’STEs-i porta anys combatent en aquesta lluita, i espera que el tancament d’alguns i el menyspreu d’altres cap al professorat interí no malmeta aquesta oportunitat històrica de consolidar l’ocupació i s’acabe amb la inestabilitat i la precarietat docent.


Comentaris

Vicente Beltrán Pérez

24 març 2017 / 22:45 h

¿Esto incluiría el requisito lingüístico?
Tengo 63 años con 14 de experiencia docente y otros tantos de experiencia laboral en la industria y la empresa. entre por una bolsa de urgencia.
Desarroyo biem mi labor, casi siempre con grupos de PCPI o FPB por ser interino y coger lo que no quieren los fijos.
Soy valencianoparlate, estoy intentando sacar el mitjà, pero me falta superar la parte escrita.
Si me desactivan va a ser muy complicado reengancharme
Creo que por 3 años seria absolutamente injusto, cuando se sabe que la implantación de las clases en valenciano en la formación profesional aun tardará.


Vicente Beltrán Pérez

25 març 2017 / 09:08 h

Esto incluiría el requisito lingüístico?
Tengo 63 años con 14 de experiencia docente y otros tantos de experiencia laboral en la industria y la empresa. entre por una bolsa de urgencia.
Desarroyo biem mi labor, casi siempre con grupos de PCPI o FPB por ser interino y coger lo que no quieren los fijos.
Soy valencianoparlate, estoy intentando sacar el mitjà, pero me falta superar la parte escrita.
Si me desactivan va a ser muy complicado reengancharme
Creo que por 3 años seria absolutamente injusto, cuando se sabe que la implantación de las clases en valenciano en la formación profesional aun tardará.


Luis Torregrosa Ramírez

25 març 2017 / 12:09 h

Bien, creo que somos bastantes compañeros docentes mayores de 60 años,que ya hacemos un esfuerzo sobrehumano para sobrellevar las cargas de trabajo que, poco a poco ,se nos han ido imponiendo desde la administración.Ahora, ademas de profesores, somos informáticos, burócratas y dentro de poco quien sabe que . No tenemos la culpa de haber estudiado la enseñanza secundaria (por nuestra edad )en escuelas Franquistas donde nuestra lengua no era precisamente muy apreciada .Y ahora se nos dice -cuando ya teníamos 57 años o más- que hemos de obtener una capacitación o se nos desactivará y se nos expulsará del sistema con un pie ya en la jubilación. ¿Saben ustedes por que la gente se jubila ?.Yo se lo apunto: porque con el paso del tiempo las capacidades,competencias y rendimiento en el trabajo se supone que van disminuyendo y el trabajador tiene derecho a un merecido descanso.Pero que va !! ,ahora nos enteramos que hay que examinarse hasta que caminemos con garrote.Los mayores no tenemos que examinarnos ya de NADA.Hay otros métodos de reciclaje menos violentos que depender de una prueba a estas edades para poder tener derecho a una jubilación digna.


Vicente Beltrán Pérez

26 març 2017 / 19:47 h

Tienes toda la razón,
Aunque tengo que indicar que si bien nuestras habilidades memorísticas han disminuido, hay otras habilidades muchísimo más importantes para la docencia, o formación de los alumnos que de eso se trata, como son las habilidades para trasmitir experiencias que se van ganando con los años, que nos permiten aportarles experiencia de vida que yo almenos, no las tenia ni a los 25, ni a los 30, incluso casi ni a los 40.


Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR