Dret a l’educació

STEPV rebutja el model de FP dual plantejat per Conselleria

Aquest matí ha tingut lloc la Mesa Tècnica per a tractar el Decret de Formació Professional Dual presentat per la Conselleria d’Educació.

dimecres 24 abril 2013 17:32 h

La FP dual consisteix en un programa específic dissenyat perquè l’alumnat (tot el grup classe o part del mateix) puga rebre fins el 50% de formació dels continguts dels diferents mòduls en els centres de treball en lloc dels centres educatius.

STEPV rebutja aquest model perquè, d’una banda sotmet el sistema educatiu als interessos de les patronals i, d’altra banda, suposa aportar mà d’obra barata a les empreses. A més, s’insisteix en la idea que es vol fomentar la preparació per a l’ocupació de l’alumnat (tan repetida també en la LOMQE) en un context global de polítiques de destrucció del sistema productiu.
Aquest model pot afavorir a algunes empreses per a satisfer les seues necessitats de mà d’obra barata i competent però mai podrà suplir un model de Formació Professional Reglada amb recursos apropiats a cada família professional ni una formació de pes en continguts que duguen a l’alumnat a poder desenvolupar competències i adaptar-se al mercat laboral canviant. Es mira més el futur immediat de la formació i treball i no hi ha projecció de continuïtat en el desenvolupament de la formació de l’alumnat que és la millor garantia per a una bona preparació per a fer front a un mercat laboral en constant transformació.
És un model que desregularitza el mercat laboral i desvirtua els drets socials aconseguits al llarg de molts anys. Un altre pas més en les successives reformes laborals que la societat ha sofert en pocs anys, imposant-se el model empresarial paternalista del segle XIX.
Pot suposar un greuge comparatiu per a l’alumnat: ja que en uns casos alguns alumnes realitzaran la seua formació mitjançant beca o contracte (encara que precari) i en uns altres en el centre educatiu sense beca ni contracte precari.
Quant als horaris suposarà una total desregularització en tindre part de l’alumnat en el centre educatiu i una altra part en el centre de treball, suposadament rebent els mateixos continguts.
La càrrega lectiva del professorat que realitze FP dual serà excessiva per al nombre d’hores que la Conselleria vol atorgar als tutors que duguen el programa a terme, havent de programar gairebé de forma individual per a cada alumne i cada centre de treball si es vol aconseguir que l’alumnat acollit a aquest nou model aconseguisca assimilar els continguts i competències exigides en el currículum de cada mòdul de cada cicle formatiu. En definitiva, aquest model de FP no té garanties suficients que l’alumnat puga adquirir totes les competències necessàries com en la formació professional reglada actual.


Comentaris

Jordi

26 abril 2013 / 11:55 h

Deuriem de deixar l’esborrany de l’Ordre al espai de l’afiliació. I també al fòrum fer un apartat de FP.


Amadeu Sanz

26 abril 2013 / 13:23 h

Gràcies, Jordi. Ens prenim nota del teu suggeriment.


Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR