Condicions laborals

STEPV continuarà reclamant millores en educació als governs sorgits del 28A

Les eleccions estatals i autonòmiques del 28 d’abril permetran al PSOE la configuració d’un nou govern estatal i la reedició del Pacte del Botànic al País Valencià. Això determinarà les polítiques educatives, socials, laborals i econòmiques que es faran durant els propers 4 anys. Unes polítiques que ens afecten directament com a treballadores i treballadors de l’ensenyament i com ciutadanes i ciutadans

dijous 16 maig 2019 09:14 h

El breu període governamental del president Pedro Sánchez, després de la moció de censura que va permetre al PSOE governar l’estat els darrers mesos,  ha donat pocs fruits en la recuperació dels drets socials perduts en el temps anterior. En el camp educatiu, tot i l’obstinació manifestada per la ministra Isabel Celaá, el que s’ha aconseguit ha estat escàs: la proposta de Llei de derogació de la LOMQE ha quedat en suspens amb la dissolució  de les Corts a principis de març per la convocatòria dels pròxims comicis, la política de beques només ha arribat a maquillar l’anterior normativa de Partit Popular i la Llei de Millora de les condicions laborals per a l’exercici de la docència en l’àmbit de l’educació no universitària, resulta insatisfactòria per al professorat, en deixar en mans de les administracions autonòmiques els horaris lectius, i, a més, no serà aplicable fins el proper curs acadèmic. En suma, no s’han arribat a consolidar les reformes necessàries per millorar en profunditat la qualitat de l’educació pública en tot el seu recorregut, des de l’educació infantil fins a la Universitat.

Encara queda camí per revertir les retallades i per millorar les condicions laborals de les treballadores i treballadors

Al País Valencià, l’any 2015, després de 20 anys de governs conservadors, es va produir un canvi de govern, configurant-se un govern d’esquerres, valencianista i ecologista que va capgirar les polítiques practicades durant les dues dècades anteriors. Unes polítiques que s’havien caracteritzat per l’atac a l’educació pública i els serveis públics, retallades en drets laborals al personal del sector educatiu i de les prestacions socials a l’alumnat i les famílies, així com un control polític i ideològic del sistema educatiu i una forta involució en l’ús i l’ensenyament del valencià, en una etapa marcada per nombrosos casos de corrupció. En la nova etapa, després del canvi de govern, el Sindicat ha arribat a acords en alguns assumptes que han servit per a millorar les condicions laborals del personal que hi treballa i del sistema educatiu valencià; hem tingut, però, desacords en altres assumptes i considerem que, malgrat els avanços produïts, encara queda camí per revertir les retallades i per millorar les condicions laborals del conjunt de les treballadores i treballadors de l’ensenyament de tot el sistema i de totes les condicions administratives. Per al Sindicat eixe és un dels principals reptes per als propers 4 anys, millor dit: per als propers 20 anys, per poder impulsar i consolidar un sistema educatiu públic valencià de qualitat.
Ara, després dels resultats autonòmics del 28 d’abril es reeditarà, amb tota probabilitat, l’acord del Botànic. Això hauria de permetre aprofundir en les reformes necessàries per aconseguir, sinó tots, la majoria dels objectius plantejats per STEPV. És per això que el sindicat continuarà amb la reivindicació als nous governs sorgits de les eleccions del 28 d’abril, tant estatal com autonòmic, de diferents aspectes que ajuden a revitalitzar i dignificar l’educació pública, com són la retirada completa de les retallades, la derogació de la LOMQE i la reforma universitària de l’anterior govern del Partit Popular. A més, d’aquestes propostes que han de ser prioritàries, reivindiquem en els diversos àmbits competencials, estatal i valencià, les següents actuacions:
• Potenciar l’Educació Pública: l’educació és un dret universal i fonamental que ha de garantir la igualtat d’oportunitats per a tot l’alumnat, siga quin siga el seu origen i condició social.
• Incrementar el seu finançament fins a aconseguir com a mínim el 7% del PIB.
• Impulsar la negociació i la participació democràtica de tota la comunitat educativa.
• Potenciar la negociació col•lectiva amb les organitzacions sindicals en el marc de les Meses de Negociació.
• Impulsar la promulgació de la Llei de l’Educació Valenciana per avançar envers un model educatiu valencià propi que s’adapte a la realitat del nostre País i que tinga el valencià com a llengua vehicular.
• Modificar la composició del Consell Valencià de la Formació Professional i del Consell Escolar Valencià per garantir la seua pluralitat i la participació de tots els estaments educatius.
• Constituir la Mesa Sectorial de les Universitats Valencianes.
• Garantir que l’educació pública siga l’eix vertebrador del sistema educatiu oferint un nombre de places suficients per atendre tota la demanda educativa sense estar en posició de subsidiarietat respecte de la privada.
• Educar de manera inclusiva, perquè s’atenguen, adequadament i amb els mitjans necessaris, les desigualtats, incloent la coeducació i les diversitats afectives. Una educació per a la convivència i la solidaritat.
• Impulsar plans d’actuació per a la millora d’ensenyaments com els centres d’educació especial, centres rurals agrupats, centres d’acció educativa singular, ensenyaments d’adults, ensenyaments artístics o la negociació dels temes pendents de les escoles oficials d’idiomes.
• Garantir una educació que respecte les diferents realitats nacionals de l’estat, amb atenció especial a les seues llengües i a les seus cultures.
• Avançar en la gestió democràtica dels centres educatius, per garantir la participació de tota la comunitat educativa.
• Negociar unes plantilles docents i no docents suficients per atendre totes les necessitats del sistema educatiu.
• Dignificar la tasca docent i recuperació/restitució dels llocs de treball perduts durant les retallades amb una reducció de la ràtio d’alumnat per aula i la jornada lectiva.
• Acabar amb la precarietat laboral al sector educatiu en abordar processos de negociació per aconseguir-ho de manera immediata i per donar una solució definitiva a les diverses figures precàries de l’ensenyament universitari i no universitari.
• Reduir la taxa d’interinitat de manera inclusiva, a través de processos de consolidació reals i amb un sistema d’accés a la funció docent diferenciat. Mentre això s’aconsegueix, garantir un pacte d’estabilitat en l’ocupació per als personal interí.
• Potenciar la renovació de les plantilles docents, restabliment de la jubilació anticipada (LOE) en igualtat de condicions per a tot el professorat, inclòs l’interí.
• Negociar la recuperació del poder adquisitiu perdut als darrers anys, establir augments salarials que compensen la pèrdua salarials, establir la clàusula de revisió salarial i negociar les equiparacions i homologacions retributives entres les diferents categories, cossos i escales per evitar discriminacions actualment existents en els diferents ensenyaments.
• Implementar els canvis normatius per modificar l’estructura i sistema d’acreditacions per l’accés als cossos de professorat universitari, democratitzar la governança de la universitat i millorar el seu finançament.
• Augmentar la inversió en R+D+i. Millorar les condicions laborals del talent en investigació. Augmentar la presència de les dones en àrees de ciència. Potenciar iniciatives com les de #Ciencialparlamento. Promoure accés en obert als resultats d’investigació. Augmentar les iniciatives de ciència en valencià.

Etiquetat com a

condicions laborals

Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR