Llengua

STEPV anima els centres i el professorat a triar el nivell avançat del Programa Educatiu Plurilingüe

Aquest nivell és l’únic que garanteix la competència lingüística en valencià i castellà i el domini de l’anglés.

dilluns 27 febrer 2017 13:56 h

El Sindicat de Treballadores i Treballadors de l’Ensenyament del País Valencià – Intersindical Valenciana (STEPV) anima el professorat i els Consells Escolars del centres educatius a triar el nivell avançat com programa lingüístic en considerar que és l’únic que garanteix un plurilingüisme real. Per això, demana al conjunt del professorat, els equips directius, les mares i pares, les AMPEs i a tota la Comunitat Educativa de cada centre a apostar per aquest nivell que garanteix la competència lingüística en valencià i castellà i el domini de l’anglés.

L’alumnat que ha assolit una competència bilingüe en valencià i en castellà, està més preparats per a adquirir noves llengües

Per al Sindicat, el Decret que regula el nou sistema lingüístic educatiu valencià a través del Programa Educatiu Plurilingüe Dinàmic (PEPD) parteix de les recomanacions del Consell d’Europa que, en el sistema educatiu valencià, comporten que tots els alumnes hagen d’acabar dominant el valencià, el castellà, a més de l’anglés i una altra llengua estrangera.
El plurilingüisme real se sustenta sobre la base de les llengües pròpies del territori, en el nostre cas el valencià i el castellà. A més, cal recordar que la legislació educativa vigent estatal i la valenciana especifiquen la necessitat de dominar per complet les dues llengües oficials del territori. És competència de l’Administració garantir-ho.
L’informe de les universitats valencianes, replegant el consens en l’àmbit de la investigació internacional sobre el plurilingüisme, reflecteix la necessitat que l’ús vehicular de la llengua minoritzada siga majoritari i que en cap cas hauria de baixar del 50%, si de debò es pretén corregir el bilingüisme social asimètric, on el valencià molt sovint queda exclòs dels àmbits d’ús públics. Aquesta és una de les raons per la qual els nivells avançats amb una presència vehicular del valencià d’almenys un 65% en Infantil i Primària, i d’un 55% en ESO, es presenten com a programes òptims per aconseguir aquests objectius.
A més d’aquesta presència majoritària del valencià com a llengua vehicular, cal adoptar l’enfocament metodològic idoni perquè es garantisca eixe aprenentatge: el tractament integrat de llengües, adoptat des de les assignatures de llengua, i el tractament integrat de llengües i continguts, que afecta la resta d’assignatures.
Aquests plantejaments metodològics suposen que la competència comunicativa assolida en una de les llengües (el valencià, en els nivells avançats)  no ha de ser apresa de nou, sinó que es troba disponible de manera latent per a ser usada en l’altra llengua, ja que gran part de la competència comunicativa és compartida. Així, la incorporació inicial del valencià i el seu ús predominant com a llengua d’instrucció en un programa d’educació plurilingüe no entrebanca de cap manera la competència que s’adquireix en castellà;  de fet, aquesta és l’única manera que hi ha perquè la competència en valencià siga idèntica a la que s’assoleix en castellà. A més, aquesta competència bilingüe afavoreix l’aprenentatge de la llengua estrangera.
En altres paraules, els alumnes que han assolit una competència bilingüe en valencià i en castellà, estan més preparats per a adquirir noves llengües i també per a seguir l’ensenyament de més assignatures en llengua estrangera. És per això que en els nivells avançats la presència d’assignatures vehiculades en anglés és major, la qual cosa permet certificar nivells de competència en aquesta llengua.Les avaluacions dels programes que s’han realitzat en el nostre sistema educatiu indiquen la superioritat dels programes amb un ús vehicular majoritari del valencià.
Per tot açò, des del Sindicat es reitera la necessitat de la generalització de l’itinerari avançat als centres educatius valencians com la garantia que l’alumnat acabe els seus estudis obligatoris dominant les dues llengües oficials i una llengua estrangera, crida els centres docents a apostar per aquest nivell avançat i demana a l’Administració Educativa valenciana que facilite els recursos, la formació i el personal necessari fer-ho una realitat.

Etiquetat com a

plurilingüisme

Comentaris

Sergio Nicolás Navarro Navarro

05 març 2017 / 22:00 h

¿Como es posible que asegureis que con este sistema se saldra de secundaria con tal nivel en ingles? Podrias utilizar cuando menos el condicional porque como profesor de eoi ya les digo que no salen ni tan siquieea con un a2 en condiciones. Un poco mas de respeto para los que nos dedicamos en cuerpo y alma. Y ademas, x lo que se ve nadie les hara pasar un examen para certificar sino que se les dara como si fuesen caramelos, otra forma mas de desprestigiar los certificados de lengua. Y lo que mas me molesta es que el stepv diga si buana a este sistema. Ultimamente como afiliado me estais defraudando muchisimo.


STEPV

07 març 2017 / 18:51 h

Hola
Potser el redactat d’aquest text pot donar a equívocs per la necessària condensació de la informació. Sempre hem dit quan parlem de plurilingüisme que el sistema ha de garantir que l’alumnat adquereix les mateixes competències en les dues llengües oficials i un domini funcional en llengua estrangera.
En la pàgina 13 d’aquest Allioli, dedicat al valencià i al plurilingüisme, ho expliquem més pausadament:
http://www.intersindical.org/stepv/allioli/allioli_263_juny_2016_web.pdf

No hem pretés, per tant, afirmar que amb el model plurilingüe proposat per la Conselleria d’Educació l’alumnat acabarà l’ensenyament obligatori amb un domini absolut de l’anglés o d’altres llengües estrangeres. Mai ho hem dit, insistim.
En el que sí estem d’acord amb el decret de plurilingüisme és amb el tractament integrat de llengües, que també hem proposat històricament, com podràs llegir en l’article que hem comentat de l’Allioli.
I quant a l’afirmació que fas que “que el stepv diga si buana a este sistema”, d’això res. Des del principi que l’hem criticat. Ací tens el recull de notes de premsa que hem fet sobre el tema:

stepv.intersindical.org/.../el_decret_de_plurilingueisme_no_garanteix_ lextensio_de_lensenyament_en_vale

stepv.intersindical.org/.../decret_de_plurilingueisme_una_oportunitat_ perduda_en_la_recuperacio_del_val

stepv.intersindical.org/.../comenca_la_negociacio_del_decret_de_ plurilingueisme_sense_avancos_significa

stepv.intersindical.org/.../es_repren_la_negociacio_del_plurilingueisme_sense _respostes_concretes_de_la

Si lliges els textos, podràs comprovar que de “sí buana”, res de res.

Aquest article només pretén animar els centres d’infantil i de primària, que han d’aplicar el nou decret de plurilingüisme el curs que ve, a optar pel nivell avançat, que és el que precisament més oferta de llengua estrangera té. Ens hem vist obligats a fer-ho precisament per les mancances que considerem que té el decret i que no hem parat de criticar en els articles de premsa referits anteriorment.
Esperem que aquesta explicació haja servit per aclarir la posició del sindicat respecte del model plurilingüe de la Conselleria d’Educació.


Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR