Presentat “Llums de la memòria” sobre el patrimoni educatiu valencià del segle XX

Avui s’ha presentat a la seu de l’STEPV el número 265 de la revista Allioli amb el lema “Llums de la memòria”. La revista dedica les seues pàgines a la recuperació de la memòria pedagògica valenciana del segle passat.

Un moment de la presentació aquest matí

dimarts 30 maig 2017 17:09 h

La directora de la publicació, Alícia Martí, ha glossat la trajectòria de la veterana revista, fundada fa 38 anys, un referent entre les publicacions sindicals. Amb aquest monogràfic, ha explicat, “el sindicat referma la seua aposta perquè aquestes pàgines esdevinguen un espai de reflexió, de debat i de propostes obertes i enriquides amb col·laboracions externes, en una nova etapa editorial que va començar en 2016 amb un dossier sobre l’ensenyament en valencià”.

La revista es presentarà en les facultats de Magisteri amb la perspectiva de servir de referència als nous docents

La revista aborda els perfils de figures emblemàtiques en l’educació valenciana com ara Carles Salvador, Enric Soler i Godes, Gonzalo Anaya o el també sindicalista Melchor Botella i compta amb una quarantena de col·laboracions, entre elles les de M. Carmen Agulló, historiadora de l’Educació, Jaume Martínez Bonafé, professor jubilat de la Universitat de València, Vicent Pitarch, membre de l’Institut d’Estudis Catalans, Carme Miquel i Ferran Zurriaga, de l’antiga secció de Pedagogia de Lo Rat Penat, i Vicent Moreno, president d’Escola Valenciana. Totes les il·lustracions estan signades per MacDiego, dissenyador i artista valencià amb una trajectòria consolidada.

Rafael Miralles, cap de redacció d’Allioli, ha posat l’accent en el fet que hi ha docents que s’han jubilat fa poc i que van protagonitzar fites claus en l’educació valenciana, com la constitució de la Secció Pedagogia de Lo Rat Penat i la fundació del moviment Freinet, encara en la Dictadura, que van impulsar el moviment assembleari de mestres, les primeres escoles en valencià, les escoles d’estiu o els moviments de renovació pedagògica. “Hi ha una certa urgència de recuperar aquest llegat, abans que es perden materials i testimonis insubstituïbles”, ha advertit. “No es pot repetir el que va passar amb el llegat de l’escola de la II República, que el franquisme va intentar esborrar. Tenim una oportunitat històrica”. Amb el monogràfic, ha assegurat, no fan un exercici de nostàlgia, sinó una aposta per retrobar la identitat d’una educació “per la qual seguim lluitant, d’una escola que seguim construint. Parlem de renovació pedagògica, d’ensenyament en valencià, d’arrelament a la terra, de democràcia, de la necessitat d’avançar en la construcció d’un nou model d’Escola Pública en una societat més justa”.

Miralles ha subratllat l’estreta vinculació que té l’acció educativa amb la sindical: “Es poden compartir ambdós objectius sense cap contradicció. La majoria de protagonistes de la millor educació valenciana del segle XX combinen el seu compromís pedagògic amb l’aposta per un model radical de gestió democràtica i amb la vertebració de la institució escolar amb el progrés de la societat”.

Per la seua banda, Marc Candela, responsable d’Acció Sindical, ha posat l’accent en l’absència de continguts relacionats amb el patrimoni educatiu valencià en la formació inicial i permanent del professorat i en l’insuficient compromís de les administracions i d’altres instàncies educatives, com ara les universitats. En aquest sentit, ha indicat que la Conselleria d’Educació “hauria de liderar un compromís decidit, amb finançament i iniciatives de tot tipus, per la recuperació del patrimoni educatiu. Cal que els responsables de la Generalitat esmenen sense dilacions la desfeta pedagògica envers els moviments renovadors que van aplicar els anteriors governs de la dreta”.

La revista Allioli es presentarà en les facultats de Magisteri del País Valencià amb la perspectiva de servir de referència perquè noves generacions de docents i d’estudiants s’acosten a un patrimoni a penes inclòs en els plans d’estudis universitaris i en les instàncies de formació del professorat.

Consulta ací la revista


Comentaris

Carlos Marco Blasco

31 maig 2017 / 16:47 h

Molt bona la reflexió de Marc Candela. El patrimoni pedagògic valencià, tant històric com les distintes didàctiques i metodologies que s’han aplicat, no es donen en les Facultats de Ciències de l’Educació i de Magisteri. Necessari fer també cursos de reciclatge per a professors en actiu, i dins l’actual Màster de Formació de futurs professors És una assignatura pendent en la que també cal incloure els diferents models didàctics d’ensenyament de varies llengues alhora. No descartaria un apartat sobre com era l’autoritària escola franquista (els joves també deuen tindre memòria d’això per a que no es repetixca). Caldria també fer un documental, com el de “Las Maestras de la República” o “Ser Joan Fuster”. (Per últim: feu TOTS els cursos que oferiu STEPV o ESMB a distància: Prou ja que la majoria esten centralitzats a València!).


Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR