Professorat interí

L’aplicació de la borsa única recupera drets del professorat interí del cos de mestres

STEPV havia exigit des de 2012 la recuperació de la borsa única que Conselleria va unificar unilateralment eixe any.

divendres 04 novembre 2016 12:59 h

La Conselleria d’Educació va decidir en desembre de 2012 modificar l’ordenació de les borses de treball del professorat interí del cos de mestres, de manera unilateral. Fins aquell moment i des de fa moltíssims anys, les borses del cos de mestres s’ordenaven per borsa única, és a dir, una mateixa persona ocupa un lloc en la llista amb totes les seues especialitats i habilitacions. En secundària i la resta de cossos, en canvi, l’ordenació va per especialitats.

També s’aplicarà la borsa única al personal de les borses de treball sense serveis prestats

Doncs bé, en 2012 i per problema tècnic en el programa d’adjudicació contínua de la Conselleria, aquesta va decidir unilateralment canviar l’ordenació de les borses de mestres i passar de borsa única a borsa per especialitats, incomplint l’acord de 2010.
Des d’eixe moment, STEPV ha demanat a l’administració retornar a l’ordenació per borsa única perquè incomplia flagrantment l’acord de 2010 i l’ordenació història d’aquest col·lectiu. Finalment, la Conselleria d’Educació actual ha posat en marxa els mecanismes per retornar a la borsa única. D’aquesta manera es completa la recuperació dels drets que garanteix l’acord de 2010. D’una banda, amb la sentència guanyada per STEPV contra l’acord de 2013, que la Conselleria d’Educació actual va acatar, es retornava a l’ordenació prèvia a les oposicions de 2013,  i tot el professorat afectat per la rebaremació en aquelles oposicions va recuperar el seu lloc en borsa. I ara, es recuperarà el lloc quan es retorne a la borsa única.
Que la llista del cos de mestres siga única té tot el sentit normatiu i pedagògic, ja que el RD 1594/2011 d’especialitats del cos de mestres s’aplica també al professorat interí a l’hora de desenvolupar les seues tasques docents als centres. Una volta adjudicats/des, els/les mestres apleguen a les escoles i amb molta probabilitat tenen càrrega lectiva no només de l’especialitat que figura a la credencial, sinó d’altres especialitats que tenen habilitades. Aquesta situació ha estat agreujada des de la publicació de les plantilles retallades pel govern anterior, ja que si es perd un lloc de treball de Primària en cada centre, són mestres especialistes (d’anglès, audició i llenguatge, educació física, pedagogia terapèutica i música) qui s’han de fer càrrec de la tutoria que queda òrfena.
A més, cal establir també un paral•lelisme amb el funcionariat de carrera, que al concurs de trasllats pot accedir indistintament a places de qualsevol de les especialitats que tenen habilitades, amb la mateixa puntuació per a totes elles, independentment que hagen treballat o no en alguna.
D’altra banda, s’introduirà una novetat, i és que també s’aplicarà la borsa única al personal de les borses de treball sense serveis prestats, de manera que també tindran més oportunitats d’optar a un lloc de treball per les diferents especialitats que posseisquen. A més, un altre dret que es recuperarà serà la possibilitat d’habilitar-se en noves especialitats per titulació, cosa que l’acord de 2013 va impossibilitar.
Totes aquestes qüestions es van tractar ahir en la Comissió de Seguiment de l’Acord de Professorat Interí, tot i que ja s’havia encetat el debat el curs passat en diferents reunions de la Comissió, en la qual la majoria dels sindicats estem d’acord en retornar a l’ordenació per borsa única i recuperar drets per part del professorat interí del cos de mestres.
Sorprén que l’únic sindicat que es va oposar clarament a l’aplicació de la borsa única, que porta aplicant-se des de sempre abans de desembre de 2012 amb l’acord de tots els sindicats, afirme ara que es conculcaran drets, quan és justament a l’inrevés. Es donen més oportunitats de treball perquè el personal està en un únic lloc en la borsa i des d’eixe lloc podrà optar a places per qualsevol de les seues especialitats i habilitacions. També sorprén que eixe sindicat vote a favor de resolucions en les juntes de personal com en la d’Alacant el passat 21 d’abril en què es demana el retorn a la borsa única i en la Comissió de Seguiment ho rebutge. I sorprén també que afirmara que tots els sindicats hi van estar d’acord amb el canvi en 2012, cosa que no és certa i que el mateix sindicat també va manifestar en la Comissió de Seguiment de l’Acord del passat 4 de desembre de 2015 que cap sindicat havia donat la seua conformitat a aquest canvi en l’ordenació de les borses.


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR