Retallades

La Plataforma Estatal enceta una campanya contra la malnutrició infantil

La Plataforma Estatal per l’Escola Pública es reuneix amb la defensora del poble i presenta la seva denúncia sobre les retallades educatives i la campanya sobre malnutrició infantil, lligada a la situació dels menjadors escolars.

Membres de la Plataforma estatal ahir, a Madrid.

dijous 24 abril 2014 11:02 h

La situació actual de malnutrició infantil, sobre la qual està donant serioses veus d’alarma la Comunitat Educativa i que es veu corroborada amb els informes emesos per entitats com UNICEF, Save The Children o Càritas, es constata diàriament als centres educatius perquè cada vegada hi ha més nens i nenes que passen fam a les aules, cosa que passa mentre intenten mantenir un nivell adequat d’implicació en els seus estudis, el que és bastant complicat en un escenari d’empobriment de la infància.

Cada vegada hi ha més nens i nenes que passen fam a les aules,mentre intenten mantenir la implicació amb els estudis

La situació actual de malnutrició infantil, sobre la qual està donant serioses veus d’alarma la Comunitat Educativa i que es veu corroborada amb els informes emesos per entitats com UNICEF, Save The Children o Càritas, es constata diàriament als centres educatius perquè cada vegada hi ha més nens i nenes que passen fam a les aules, cosa que passa mentre intenten mantenir un nivell adequat d’implicació en els seus estudis, el que és bastant complicat en un escenari d’empobriment de la infància.

Davant aquesta situació d’emergència, les administracions educatives segueixen reduint i fins i tot eliminant les beques de menjador escolar que existien, tanquen menjadors escolars en els centres educatius públics, i dinamiten les ajudes a les famílies, llevat que siguen per finançar els centres privats a través d’aquestes. I la situació ha arribat a ser insuportable, si es té la més mínima sensibilitat social.

Per això, la Plataforma Estatal per l’Escola Pública ha decidit posar en marxa una campanya específica contra la malnutrició infantil que pateix l’alumnat, campanya que estarà molt lligada als menjadors escolars, com no pot ser d’altra manera. Dins d’aquesta campanya es realitzaran, almenys, les següents actuacions :

  • Es promourà l’aprovació de resolucions dels consells escolars, a les quals s’exigirà la recuperació immediata de les beques de menjador en totes les comunitats autònomes que les han perdut (es facilitaran les plantilles en la data més adequada) i l’eliminació de la concurrència competitiva en les bases de les convocatòries.
  • S’exigirà la dotació pressupostària suficient per atendre les necessitats de tots els menors en edat escolar, especialment d’aquells que tinguin problemes per cobrir una necessitat tan bàsica com és l’alimentació.
  • Es demandarà la concessió directa de beques que cobrisquen la totalitat del cost del menjador escolar a tot l’alumnat el pare, mare o tutor del qual estigua a l’atur, o les famílies hagen estat desnonades o es troben en procés de ser-ho.
  • Es realitzaran estudis de la situació actual en els menjadors escolars de les diferents comunitats autònomes, i sobre les beques que encara existeixen i els comensals que usen aquest servei.
  • S’exigirà la reobertura de tots els menjadors escolars que estiguen tancats, comptant per a això amb personal públic.
  • Es promourà la utilització d’aquests perquè servisquen de menjadors socials per a les famílies els fills i filles dels quals estiguen escolaritzats, mentre que són a classe a la vesprada o realitzant activitats extraescolars.
  • Demandarà que es garantisca que l’alumnat d’ESO puga fer ús dels menjadors de les escoles de Primària propers al seu centre educatiu o al seu domicili, mentre que no hi haja menjador en el seu propi centre.
  • Demanarà a les institucions europees que envien observadors internacionals perquè calibren les necessitats alimentàries de la població espanyola i que destinen els fons de cohesió social a solucionar aquesta situació.
  • S’iniciarà un debat sobre la necessitat d’un canvi legislatiu i pressupostari que considere la nutrició com a part fonamental del procés educatiu, de manera que tot l’alumnat puga menjar en els centres educatius i tinga així cobertes les seves necessitats alimentàries.
  • S’iniciarà una ronda de reunions amb organitzacions com UNICEF, Save The Children, Càritas, etc., per valorar quines actuacions conjuntes es poden posar en marxa, posant en valor la tasca de les Associacions de Pares i Mares de l’Alumnat, quant al coneixement de les necessitats de les famílies i la repercussió en el comportament dels menors.
  • S’exigiran actuacions que solucionen el fet que moltes famílies no sol·liciten ajuts públics, entre elles les de menjador i llibres de text, perquè les autoritats no coneguen la situació economicosocial per la qual travessen, per por de perdre la custòdia dels seus fills i filles.

Com a conseqüència de tot l’anterior, es realitzaran en els moments adequats rodes de premsa i comunicats públics en què s’anunciaran les fases de la campanya amb les diferents mesures, així com d’altres noves que s’estimen oportunes per assolir els objectius plantejats.

Fem una crida a les diferents Administracions educatives perquè aborden aquest assumpte de forma urgent i adequada.


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR