Reforma educativa

La confederació de STEs-i exigeix la retirada dels concerts en aquells centres que discriminen l’alumnat per raó de sexe.

Els STEs-i sempre s’hem oposat a aquesta mena de pràctiques educatives pròpies d’etapes històriques ja llunyanes.

dijous 21 octubre 2021 21:56 h

La Confederació de STEs-i creu imprescindible el compliment del que es disposa per la nova llei educativa (*LOMLOE) quant als centres privats concertats que segreguen a l’alumnat per raó de sexe. A Espanya existeixen gairebé un centenar de centres, dels quals al voltant de 70 estan subvencionats, i que practiquen una organització de l’ensenyament diferenciat per sexes. En l’anterior llei educativa, aprovada en 2013 (La LOMCE: Llei orgànica per a la millora de la qualitat educativa), es feia referència expressa al fet que aquest tipus d’organització no constituïa una discriminació de l’alumnat. Sobre la base d’aquesta legislació les diferents conselleries i departaments d’educació de les Comunitats Autònomes, o bé van trobar l’empar legal per a sostenir econòmicament aquests centres privats o bé, es van veure obligades a això. Abans de l’entrada en vigor de la “Llei Wert” que el Partit Popular va imposar gràcies a la majoria absoluta parlamentària que tenia en aquell moment, aquests centres havien perdut els seus concerts en algunes Comunitats.
Diverses sentències de tribunals superiors de justícia així ho havien avalat i dues sentències del Tribunal Suprem de la secció quarta de la sala del Contenciós a l’agost de 2012 referides a dos centres de Cantàbria i Andalusia, van deixar al marge de la legalitat els concerts amb els col·legis i instituts que segreguen per sexe. El Suprem, en aquest any 2012, va entendre que les ajudes públiques a aquestes institucions eren incompatibles amb la LOE, aprovada per l’anterior govern socialista de 2006. En aquesta norma, el marc de referència per a tots els sistemes d’ensenyament del país, es fixava que en l’admissió d’alumnes no podrà haver-hi “discriminació per raó de naixement, raça, sexe, religió, opinió o qualsevol altra condició”. Així, encara que no s’esmentés expressament, el Suprem va entendre que això deixava fora de la possibilitat de ser subvencionat als centres que separen per sexe.
Tot va canviar a partir de desembre de 2013 amb l’aprovació de la LOMCE i, davant un nou marc legislatiu, els concerts amb aquests centres van ser de nou, “legals”. Ara, amb l’entrada en vigor de la nova llei educativa LOMLOE, la situació legal ha canviat radicalment. Si bé l’any 2021 i per raons de temps no va ser aplicable el que en matèria d’admissió d’alumnat estableix la LOMLOE, a partir de 2022 haurà de tenir-se en compte que constitueix una discriminació l’admissió d’alumnes o l’organització de l’ensenyament diferenciat per sexes.

Algunes comunitats autònomes, com Navarra o Catalunya, conscients d’aquest nou context legal, ja estan prenent mesures per a procedir a la retirada dels concerts educatius als centres privats que practiquen l’educació diferenciada per sexes. És per tot això, que la Confederació de STEs-i fa una crida a la resta de Comunitats Autònomes perquè compleixen amb la legalitat vigent i retiren les subvencions públiques ja des del curs 2022/23.

Els STEs-i sempre s’hem oposat a aquesta mena de pràctiques educatives pròpies d’etapes històriques ja llunyanes, que no tenen cap base científica, que estan al marge dels estàndards educatius europeus i que constitueixen una flagrant discriminació de l’alumnat. A més, ara després de l’aprovació de la LOMLOE, no compten amb cap normativa que justifique des d’un punt de vista purament legal el continuar amb el sosteniment econòmic, via concerts educatius, d’aquesta mena de centres privats; cost que, a nivell estatal supera anualment els 200 milions d’euros.

Etiquetat com a


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR