Meses de negociació

Informació sobre la Mesa Sectorial d’Educació

El 12 d’abril es va tractar la normativa d’organització i funcionament del primer cicle d’Educació Infantil, la ràtio en infantil 3 anys, alguns tallers i programes en ESO i la convocatòria de càtedres en secundària, EOI i art i disseny

divendres 13 abril 2018 19:15 h

Dijous 12 d’abril es va negociar l’ordre d’organització i funcionament dels centres de titularitat pública de primer cicle d’Educació Infantil. Ens congratulem que aquest tema haja estat tema de negociació tenint en compte que l’etapa d’Educació Infantil i més concretament el seu primer cicle, és clau per al desenvolupament dels xiquets i xiquetes. Aquesta norma regula per primera vegada la inclusió dels centres d’educació infantil de primer cicle a l’arranjament escolar, fet que facilitarà l’organització del mapa escolar proporcionant una visió més completa de la xarxa de centre públics.

Com a Sindicat hem demanat la negociació del ROF específic d’aquest centres i així com una Llei Valenciana de l’Educació Infantil on poder establir les bases i extensió d’aquesta etapa educativa al País Valencià. Cal augmentar la xarxa pública de 0-3 anys per tal de poder arribar progressivament a més alumnat. Avui en dia comptem en 37 escoles infantils públiques de primer cicle (s’han augmentat 4 al llarg d’aquesta legislatura) i amb 98 aules de 2-3 anys ubicades en centres públics de segon cicle d’Educació Infantil i Educació Primària (aposta del nou Govern del Botànic).
STEPV ha estat crític en la Conselleria d’Educació respecte al programa experimental de les aules 2-3 anys que va començar a l’inici de la seua legislatura per no haver estar negociat pels representants del professorat no havent un debat previ i provocant el trencament del primer cicle d’Infantil. Com a Sindicat instem a Conselleria a la creació de centres educatius d’Infantil (primer i segon cicle) amb unes instal•lacions adequades a l’alumnat, amb unes ràtios més baixes de les actuals tant a l’aula com al servei de menjador i amb més professionals (mestres i personal educador) per centre per poder atendre les necessitats tan particulars d’aquest alumnat. I hem comunicat la necessitat urgent del traspàs del personal educador a la Conselleria d’Educació per tal de millorar la gestió i organització d’aquest en els centres on treballen.
La Conselleria ha anunciat que aquesta ordre serà desenvolupada per unes posteriors instruccions on es determinaran gran part d’aspectes que en aquesta ordre no es concreten on s’arreplegaran diferents de les propostes realitzades. Aquesta norma deroga l’O.7/2016 pel qual es va establir el programa experimental de les aules 2-3 anys, però Conselleria ha manifestat la voluntat de continuar mantenint les condicions inicials d’implementació de les aules 2-3 anys, es a dir, 18 alumnes per classe amb 1 personal educador i 1 mestre/a.
D’altra banda, també es va negociar la reducció de ràtios en determinades localitats en infantil 3 anys a 23 alumnes per unitat. STEPV va sol•licitar l’ampliació d’aquestes reduccions de ràtio a 20 per a evitar supressions en centres públics.
També es van tractar programes i tallers per a abordar l’abandonament escolar en secundària o l’atenció de persones nouvingudes en els centres de Formació de Persones Adultes, que desenvolupen alguns aspectes de la llei 1/1995 de FPA. Totes aquestes mesures s’integren en el PAM (Pla d’Actuació de Millora). El Sindicat ha tornat a manifestar que cal tractar de forma global les mesures d’atenció a la diversitat i abordar-ho com una qüestió estructural del sistema educatiu i no de la manera conjuntural que ho tracta la Conselleria. Això es tradueix en què cal negociar també unes noves plantilles que donen compte d’aquesta problemàtica per tal de tindre el personal necessari en cada centre educatiu de manera definitiva i no provisional. STEPV també va reclamar el desplegament de la llei 1/1995 de formació de persones adultes en la seua totalitat i no mitjançant programes per a un curs escolar, com ha plantejat la Conselleria en la seua proposta.
Finalment, es va negociar la convocatòria d’accés a càtedres per als cossos de secundària, EOI i art i disseny. En eixe sentit, la convocatòria de secundària i EOI no conté, en els requisits per a presentar-s’hi, les titulacions equivalents a efectes de docència, malgrat que apareixen en el Reial Decret 276/2007 en el qual es basa la convocatòria de la Conselleria. Si no es corregeix aquesta qüestió i es publica com està el personal que opte a presentar-se amb titulacions equivalents a efectes de docència podria recórrer la convocatòria. La Conselleria va explicar que està esperant resolucions judicials sobre aquesta qüestió, pendents encara de l’anterior convocatòria de 2009 (resolta administrativament fa pocs mesos encara per aquesta qüestió).
Finalment, en el torn obert de paraules, el Sindicat va plantejar, entre d’altres, aquestes qüestions:
- Impagament complement de mestres d’ESO: la Conselleria s’ha compromés a estudiar les sentències a favor de l’abonament d’aquest complement i a buscar solucions.
- El professorat d’anglés d’EOI no pot optar a les estades a l’estranger: la Conselleria es compromet a estudiar-ho.
- Habilitacions per al professorat interí del cos de mestres: està previst abans de les adjudicacions de juliol.
- Problemes del professorat interí en situació de maternitat a l’hora de cobrar els sexennis: també se solucionarà.
- Publicació del Decret de currículum d’ESO i Batxillerat: està en el Consell Jurídic Consultiu, últim pas abans de la publicació al DOGV.

Etiquetat com a


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR