Meses de negociació

Es negocia el currículum de Primària en adaptació a la LOMLOE

STEPV ha tornat a exigir la reducció de les ràtios per aplicar la normativa que proposa la Conselleria

dijous 26 maig 2022 17:40 h

El currículum de primària ha estat negociat avui a la mesa sectorial. El document presentat per l’administració es tracta de l’adaptació autonòmica del Reial Decret 157/2022 del passat 1 de març d’ensenyaments mínims. La proposta per a primària, així com la que vam negociar sobre l’ensenyament infantil, es tracta d’una proposta oberta, on els centres educatius poden fer ús de la seua autonomia i participen de manera activa en la concreció curricular. És per això que el professorat també pren un protagonisme essencial en el procediment de definició del currículum i que li dona un valor afegit a la qualitat de l’ensenyament. STEPV ha advertit que aquesta és una proposta molt ambiciosa que implica grans canvis en els conceptes curriculars als quals el professorat està acostumat i que per això serà fonamental començar a treball des d’aquest moment en un pla de formació urgent que acompanye el professorat en la definició, concreció i complementació dels currículums. També ha reclamat que es treballe en un document que relacione els diferents elements curriculars, semblant al document pont desenvolupat pel CEFIRE, i que ajude el professorat en el disseny de les programacions.

Una de les qüestions més controvertides ha estat la reducció de les hores dedicades als ensenyaments artístics

La coordinació, el debat i els acords són bàsics per poder desplegar i mantenir aquest tipus de currículum, i és per això que STEPV ha reclamat, una vegada més, la necessitat d’oferir prou temps i espai per aquestes reflexions. Igualment, la normativa està repleta de referències a l’atenció a la diversitat i al caràcter individualitzat de l’ensenyament, STEPV ha sol·licitat que l’aplicació d’aquests currículums vinga acompanyada de la reducció de ràtios corresponent, com a mínim als cursos en els quals s’aplica.
Sobre l’articulat, la principal qüestió tractada és la rigidesa dels horaris proposats, que contrasta amb la resta de plantejaments de caràcter molt més obert. En aquest sentit, STEPV ha sol·licitat que es mantinga la flexibilitat i l’autonomia per a cada centre a l’hora de dissenyar la distribució dels temps lectiu i les sessions.
Una altra de les qüestions més controvertides ha estat la reducció de les hores dedicades als ensenyaments artístics, i per això, des de l’associació AULODIA, han pogut defensar les seues aportacions. El sindicat comparteix les reivindicacions presentades i ha recordat el valor afegit que aporta la música a una educació inclusiva.
Dels currículums anteriors es manté la possibilitat de poder optar per una organització curricular per àmbits o per àrees. La novetat principal està en la incorporació d’un temps dedicat al desenvolupament d’un projecte interdisciplinari per als centres que s’organitzen per àrees. Sobre aquest projecte, STEPV ha demanat que es concrete la seua definició i característiques, perquè els centres puguen organitzar-lo seguint els objectius principals que es persegueix amb aquesta incorporació. Igualment, ha demanat aclariments sobre la llengua de vehicularització dels projectes interdisciplinaris i ha advertit sobre els perills que comporta no protegir la vehicularització de l’ensenyament en valencià, ja insuficient en el nostre context lingüístic.
Sobre l’avaluació STEPV s’ha mostrat preocupat per l’increment de la càrrega burocràtica, amb l’ampliació dels informes i documents que s’hauran d’omplir i altres procediments contemplats en la norma.

Al torn obert, STEPV ha presentat les següents qüestions:

- Funcionament irregular de la plataforma de sol·licituds de les comissions de servei per a llocs específics.

- Revisió dels centres de caràcter singular que desenvolupen un projecte d’acció comunitària.

- Informació detallada relacionada amb els llocs de l’EOI Virtual i implicacions pel professorat.

- Reunió urgent per fer la revisió dels requisits del procediment de difícil cobertura.

- Manca d’informació en el procediment de confirmació de les dates de les estades a l’estranger i immersió lingüística. Cal aportar tota la informació al detall abans de poder confirmar o rebutjar.

- Disparitat criteri de concessió de la lactància acumulada entre Alacant i Castelló i València.

 


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR