Sistemes de protecció

Consells per actuar davant les altes temperatures

Davant la situació de calor que estem patint en aquests moments i que s’incrementarà els pròxims dies, STEPV torna a recordar-vos alguns consells sobre com actuar en aquesta situació. També enllacem el protocol d’actuació de l’INVASSAT per a l’actuació en cas d’altes temperatures.

dimecres 14 juny 2017 16:49 h

Descarrega’t el protocol d’actuació de l’INVASSAT

1.- Puc abandonar l’aula si les temperatures estan per damunt del permés (27ºC)?
Segons la llei 31/1995, de 8 de novembre, de prevenció de riscos laborals (LPRL) els treballadors i treballadores que detecten una situació de risc greu i imminent per a la pròpia salut tenen dret a interrompre la seua activitat laboral (article 21).
Això significa que podem abandonar l’aula, però no el nostre alumnat. L’alumnat ha d’acompanyar-nos en tot moment. Hem de buscar un lloc en el centre on les condicions siguen adequades per realitzar l’activitat docent. Si abandonem el nostre alumnat incomplim altres normatives i, per tant, no tindrem cobertura legal.
2.- Quines repercussions legals pot tindre per al professorat abandonar l’aula amb l’alumnat?
Cap. De fet és una obligació del treballador/a abandonar el lloc si corre un risc, no només per a la pròpia salut, sinó també a la “d’altres persones a les quals puga afectar la seua activitat professional”, com especifica l’article 29 de la LPRL.
És més, l’article 21 protegeix els treballadors de la presa de decisions com la d’abandonar l’aula: “Els treballadors o els seus representants no poden patir cap mena de perjudici derivat de l’adopció de les mesures a què es refereixen els apartats anteriors, tret que hagin actuat de mala fe o hagin comès una negligència greu”.
De fet, la pròpia llei indica que “L’incompliment per part dels treballadors de les obligacions en matèria de prevenció de riscos a què es refereixen els apartats anteriors té la consideració d’incompliment laboral (...) d’acord amb el que estableix la normativa corresponent sobre règim disciplinari dels funcionaris públics” (article 29).
En la web de l’INVASSAT (Institut Valencià de Seguretat i Salut en el Treball) trobareu un “Protocol per al treball a altes temperatures” amb informacions que us poden ser útils.
Finalment, també us podeu posar en contacte amb el sindicat perquè us assessorem legalment.
3.- Pot el professorat suspendre les classes?
Ha de ser la direcció del centre la que suspenga les classes en cas que cap lloc del centre reunisca les condicions per impartir docència. En eixe cas ho ha de comunicar a inspecció i avisar les famílies perquè se’n facen càrrec de l’alumnat. També a l’alcaldia de la localitat, responsable del serveis d’emergències, i a la direcció territorial corresponent.
4.- Quines altres accions es poden fer?
Si la calor continua i no se suspenen les classes, podeu convocar el Consell Escolar i/o l’AMPA per plantejar que les famílies, en la mesura de les possibilitats, no duguen l’alumnat al centre, per protegir-lo de la calor.
Siga com siga, és important complir les recomanacions que indica el protocol de l’INVASSAT que hem enllaçat més amunt, quan no hi ha més remei que treballar en condicions de calor (beure freqüentment, no menjar pesat, ventilar-se en la mesura de les possibilitats, buscar espais en millors condicions, descansar, etc.).

 

 

Etiquetat com a

calor a les aules

Comentaris

Salvador Garcia Duran

15 juny 2017 / 11:07 h

Què passa quan l’eqip directiu diu que no s’han aportat proves de què la temperatura és major de 27º C? Puc deixar de fer l’enquesta d’hàbits lectors en l’aula d’informàtica sense cap tipus de ventilació ni ventiladors ni aire condicionat sense tindre un termómetre? On estan els delegats de salut laboral? Aquesta situació és nova d’enguany o passa tots els anys Per què no se fa res any rere any i es deixa tot a l’enfrontament del docent amb l’eqip directiu o el personatge aquest, el señor director de política lingüística o quin siga? Per què no fa ell l’enquesta en la sauna a finals de juny a vore què li pareix?


STEPV

15 juny 2017 / 16:55 h

Hola
Dis-nos per privat quin centre és i enviarem un delegat de salut laboral o un permanent perquè intervinga. Si tinguerem un delegat de salut laboral per centre, tal i com demanem any rere any, segurament aquestes coses no passarien.
Ara mateix, els delegats i delegades de prevenció i salut laboral són limitats i no poden estar en tots els centres educatius alhora.
Envia’ns un correu a .(JavaScript ha d'estar habilitat per veure aquesta adreça de correu electrònic) i parlem.
Gràcies


Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR