Meses de negociació

Comença la negociació del ROF d’Infantil i Primària

També s’ha tractat en la Mesa Sectorial l’ordre d’inspecció educativa

Delegació de STEPV en la negociació d'aquest matí

dijous 14 febrer 2019 19:16 h

Aquest matí ha tingut lloc una reunió de la Mesa Sectorial per a tractar dues normatives d’especial rellevància per al sistema educatiu valencià. D’una banda, s’ha negociat l’ordre de desplegament del decret d’Inspecció publicat per la Conselleria d’Educació en juliol del 2017 i, d’altra banda, s’ha iniciat la negociació a l’articulat del nou Reglament Orgànic i Funcional dels centres que imparteixen ensenyaments d’Educació Infantil i/o d’ Educació Primària, negociació que continuarà el proper dijous 21 de febrer.

STEPV valora que la proposta de nou ROF és poc ambiciosa

Respecte a la negociació de l’ordre que desenvolupa l’actuació, el funcionament i l’organització de la Inspecció d’Educació STEPV ha presentat tot un seguit de propostes de millora per aconseguir avançar cap a un model d’inspecció educativa més propera al professorat que prioritze les tasques d’assessorament i acompanyament als centres. Per a poder arribar a aconseguir-ho cal reduir i agilitzar les tasques burocràtiques, cal una millor formació contínua, i cal millorar la connexió entre les diferents plataformes digitals emprades al si dels centres educatius. En consonància amb l’esborrany del ROF, cal afavorir l’autonomia dels centres des la mateixa Inspecció educativa.
I per a poder dur endavant les noves funcions i atribucions de la inspecció educativa és totalment necessari augmentar la dotació d’inspectores i inspectors a les diferents Direccions Territorials i a la Inspecció General. Plantilla que és la mateixa des dels anys 80 quan han augmentat considerablement el nombre de centres educatius, programes i serveis als quals la inspecció ha d’atendre i assessorar.
A més, STEPV ha demanat que, tal i com recull l’esborrany d’inspecció respecte al cobrament de tots els complements mentre estan en pràctiques que també s’aplique aquesta mesura a la resta de professorat en pràctiques de la resta de cossos docents, com els 3000 que actualment estan en eixa situació i que no cobren ni sexennis i triennis.
Respecte a la negociació del ROF d’Infantil i Primària, donada la magnitud del document de negociació, només s’ha negociat una part. STEPV i la Conselleria han mantingut un debat sobre la necessitat de recollir tan fidelment alguns aspectes de la LOMQE a les quals s’oposa radicalment el Sindicat i, en aquests aspectes, hem demanat esperar a l’evolució de la nova llei educativa (Llei Celaá), si és que finalment va endavant atenent el context polític actual. Altrament, caldria buscar fórmules per esquivar l’aplicació de la LOMQE en el ROF. L’administració ha contestat que, tot i que són conscients d’aquest marc i fetes les valoracions oportunes amb anterioritat, volen portar endavant la negociació i publicació, i que en cas de produir-se canvis en la normativa s’actualitzaria el ROF de forma immediata.
STEPV ha valorat que aquest document, a banda de contemplar les imposicions de la LOMQE que minva la participació democràtica als centres, és poc ambiciós.
• perquè esperàvem un ROF valencià, que posara en valor el valencià com a llengua vehicular de l’ensenyament i els centres com a promotors de la normalització lingüística en usos socials i administratius.
• perquè esperàvem un ROF més inclusiu, ja que es troben a faltar referències cap a la tasca important de dur endavant una resposta inclusiva al nostre alumnat.
• perquè esperàvem un ROF que fomentara més la igualtat entre homes i dones. Amb la recent publicació del Pla d’Igualtat de la Conselleria d’Educació trobem a faltar actuacions per fer efectiva aquesta igualtat per a fomentar l’accés de les dones a ocupar càrrecs directius i coordinacions als centres, quan sabem que és un sector el de l’ensenyament feminitzat on més del 70% són dones.
• perquè no arriba a sentar les bases reals de com poder afavorir l’autonomia als centres educatius sense evitar frustracions de professorat que davant propostes d’innovació i/o experimentació ha trobat limitacions en els marcs prescriptius legislatius fins ara.
• perquè esperàvem superar el model organitzatiu cap a un lideratge distribuït i compartit entre el professorat i estructures més horitzontals de govern dels centres que no trobem reflectides a l’articulat.
• perquè aquest ROF no respon a la realitat de tots els centres que imparteixen ensenyaments d’Infantil i Primària: Escoles Infantils, CRAS, CEE, centres incomplets,... no donant-se resposta a les necessitats dels mateixos.
Hem demanat que, independentment de la quantitat d’unitats que tinga un centre, ha de tindre mínim dues persones a l’equip directiu i que les funcions han d’estar més repartides entre els diferents membres de l’equip directiu, sempre des d’una visió compartida de la gestió dels centres educatius entre els diferents membres de l’equip directiu.
El Sindicat també ha fet arribar propostes de millora en el sentit que no trobem cap referència dins de l’articulat a possibilitar la realització de les tasques sindicals en representació del professorat que exerceixen com a permanents sindicals, membres de les JPD, membres dels CSL i/o en matèria de resolució de conflictes com fan els membres de les URC.
Aquesta negociació que continuarà la propera setmana també ha estat emmarcada per la reivindicació del nou acord de plantilles per tal de recuperar d’una vegada el referent del tutor/a d’Educació Primària a tots els centres i per poder tindre una plantilla adequada per a la resposta inclusiva que hem de donar al nostre alumnat.
També hem demanat que tal i com figura al calendari de negociacions per al mes de febrer, que se’ns facilite l’esborrany del ROF de Secundària per tal de poder arreplegar el màxim de propostes i esmenes de l’afiliació i centres i poder treballar-lo amb el mateix temps que hem pogut tindre el ROF d’Infantil i Primària. I aprofitar per agrair la participació del professorat en les nostres assemblees prèvies negociació del ROF i/o fetes arribar al Sindicat per correu electrònic.
Al final de la mesa Conselleria ens ha confirmat que estan finalitzant la redacció de la resolució d’estades a l’estranger per a professorat d’anglés de l’EOI no arreplegat en la convocatòria publicada aquesta setmana. El sindicat no només demanava això si no que la oferta arribés a tots els cossos i que la resta de llengües estrangeres també foren tingudes en compte.
D’altra banda, el Sindicat ha demanat a la Conselleria les mesures següents:
- Cal ampliar l’oferta de cursos de capacitació pel personal que encara no ho pot acreditar pertanyents als ensenyaments de règim especial. I, al menys, mentre no s’amplie l’oferta per a aquest personal, li siga permesa l’assistència al curs en funció de les places vacants que puguen donar-se en els diferents cursos prèvia petició voluntària i condicionada a deixar la plaça vacant en cas de que personal del col•lectiu a qui s’ha prioritzat (l’afectat per l’ordre 90/2013) s’incorpore al curs amb posterioritat i no queden llocs disponibles.
- El Sindicat ha tornat a insistir en què en la convocatòria d’oposicions al cos de catedràtics de música i arts escèniques aparega el DEA com a requisit d’acreditació de la capacitat de tutela de les investigacions de l’alumnat, com estava en les últimes oposicions.
- També s’ha demanat que es publiquen els llistats de les persones adjudicades en el procediment de difícil cobertura en el cas que ho siguen per telèfon per tal de garantir la transparència del procediment.


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR