Inici de curs

Comença el curs més complicat en infantil i primària per les fortes retallades en l’ensenyament

STEPV continuarà treballant per corregir la política de retallades dels governs valencià i espanyol.

divendres 07 setembre 2012 17:27 h

Aquest matí ha començat el curs en infantil i primària. Com tots els anys, STEPV ha realitzat una enquesta en els centres d’arreu del País Valencià sobre l’inici de curs. Hi han contestat 149 centres docents (46 d’Alacant, 22 de Castelló i 81 de València). Les situacions detectades han estat les següents:

Cal afegir les retallades en menjadors i ajudes al transport escolar en infantil

Professorat: Només un 38% (56 centres) tenen la plantilla completa per fer front a l’inici de curs. En la majoria dels casos es tracta de mestres en permís maternal que encara no han substituït, temps parcials o mestres especialistes (Audició i Llenguatge, Pedagogia Terapèutica, Anglés, Música, etc). També hi ha moltes baixes per cobrir.
En els 149 centres enquestats han perdut 66 mestres respecte el curs passat com a conseqüència de les retallades, és a dir, un mestre menys per cada dos centres docents.
Alumnat: En un 30% dels centres s’ha incrementat el nombre d’alumnat respecte el curs passat, en un 31% ha disminuït i en 37% dels centres enquestats es manté igual.
El 27% dels centres es queixen que en algun nivell tenen la ràtio d’alumnes per damunt de 25 alumnes (ràtio màxima fins el curs passat) i en alguns casos per damunt de 30 (ràtio màxima actual), la qual cosa desmenteix les afirmacions de la Consellera que no s’han superat les ràtios legals.
Hi ha moltes aules massificades com a conseqüència de la normativa del ministeri d’augment de ràtios i menys professorat per atendre aquest alumnat.
Aquestes dades tenen un paral·lelisme en les unitats que tenen el centres: només un 5% ha augmentat el nombre d’unitats respecte el curs passat i, en canvi, el 19% les ha reduït i en la resta (76%) es mantenen igual. És a dir, malgrat que els percentatges d’augment i de pèrdua d’alumnat són similars (al voltant del 30%) es retallen més unitats que es creen perquè l’augment de ràtios permet la massificació de l’alumnat.
Només un 7% dels centres atribueixen la reducció d’unitats a la baixada de la natalitat i la resta hgo atribueixen a les retallades de l’administració.
Infraestructures: Un 27% dels centres comenten que tenen deficiències o problemes en les infraestructures que no estan encara arreglades (climatització, manca d’espais, reformes, etc.). I un 13% afirmen que tenen aules prefabricades.
En resum, les dades confirmen la dificultat per encarar aquest curs, perquè a més de les retallades d’unitats i de professorat, cal afegir les retallades en les beques i ajudes per a transport escolar (en infantil s’està suprimint aquest servei en molts centres), llibres de text que encara no s’han abonat des del curs passat, menjador escolar amb els famosos “tuppers”, etc.
També es caracteritzarà aquest curs per la introducció del model plurilingüe en el primer curs d’infantil sense tindre els recursos necessaris, el temps de preparació necessari en els centres (el decret es publica en agost) ni la formació necessària del personal que ha de posar el programa en marxa, com ja va denunciar el Sindicat en el seu moment.
Davant de tot això, STEPV continuarà treballant per fer rectificar al govern valencià i espanyol les seues polítiques de retallades i retornar al sistema educatiu públic les inversions i els recursos que necessita per garantir una educació de qualitat a l’alumnat valencià i dignificar la tasca docent.


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR