Professorat interí

Com afecten aquestes oposicions el professorat interí?

STEPV ha posat en marxa aquesta campanya amb la finalitat d’informar sobre les noves condicions de reordenació de les borses de professorat interí després de les oposicions d’enguany, com a conseqüència de l’aplicació del nou acord sobre el sistema de provisió de llocs de treball en règim d’interinitat, signat el passat 3 d’abril.

dijous 20 juny 2013 13:28 h

El professorat interí s’ha endut la pitjor part de les polítiques de retallades de plantilla d’aquests darrers anys. En tres anys, 4.500 docents interins han perdut el lloc de treball. Enguany, aquesta xifra arribarà a 5.000. Aquestes són les conseqüències de les modificacions unilaterals de la Conselleria d’Educació de les plantilles de primària, secundària i FP. També de l’augment de ràtios d’alumnat i de la càrrega lectiva en secundària, batxillerat, FP, ensenyaments artístics, d’idiomes i d’adults.
Aquest curs, la Conselleria anunciava, de primer, que no hi hauria convocatòria d’oposicions; després, rectificava i anunciava l’oferta que finalment ha convocat. Més tard, anunciaven que modificarien les condicions d’ordenació de les borses en funció del resultat de les oposicions, fet que s’ha concretat en l’acord esmentat i que s’aplicarà en aquestes oposicions de 2013. És a dir, un canvi de les regles de joc amb la partida ja començada i a dos mesos de les oposicions.

Com és la reordenació de les borses?

Fins ara, i des de fa vora 30 anys, les borses s’ordenaven d’acord amb la nota d’oposicions, a banda de les borses extraordinàries que es constituïen al marge dels processos selectius. S’elaborava una llista de persones –única en el cos de mestres i per especialitats en la resta de cossos– i a mesura que es prestaven serveis es consolidava el lloc en la borsa. Fàcil de gestionar, estable i transparent.
Amb el nou acord s’estableixen diferents col·lectius de docents interins segons el resultat de les oposicions anteriors o de la data de prestació de serveis. Ací teniu la nova ordenació:

  1. Els qui han prestat serveis abans de 1994, en el cas del cos de mestres, i de 1995. en la resta de cossos. mantenen el lloc en la llista.
  2. Els qui han prestat serveis després, seran reordenats o no segons la situació actual.
  • Si tenen la fase d’oposicions aprovada en convocatòries anteriors, hi mantenen el lloc.
  • Si només tenen una part aprovada, tenen un o dos intents, segons el cos, per a mantindre-hi el lloc si aproven la fase d’oposicions ara. Si no aproven en una o dues convocatòries perdran el lloc en la borsa i seran reordenats.
  • Si no tenen res d’aprovat, ni tenen moratòries ni hi mantindran el lloc, encara que ho aproven tot en aquestes oposicions. Seran reordenats en funció de la nota que obtinguen en aquest procés selectiu de 2013. És a dir, perdran el lloc en la borsa i seran reordenats al final, més amunt o més avall segons si aproven la fase d’oposicions, només una part o res, però sempre després del lloc que ocupen ara.

Per a aquest personal, aquestes oposicions són diferents de qualsevol altra. Ja no es tracta només de guanyar una plaça de funcionari de carrera, sinó també de mantindre el lloc en la borsa de treball –els que n’han aprovat ja una part– o no quedar-se molt avall en la llista –els que no tenen res d’aprovat.
Amb el nou acord es trenca un consens polític, social i sindical sobre l’ordenació de les borses de treball, després de 30 anys d’aplicar un criteri que no ha causat mai cap problema.

Ara ens podem trobar amb milers de docents interins que poden perdre el lloc en la borsa i tindre greus dificultats per a aconseguir una vacant o, fins i tot, una substitució en les adjudicacions. Aquest curs, més de 1.400 docents interins patiran ja aquesta situació perquè seran reordenats en funció dels resultats de les oposicions.
Docents interins, en molts casos, amb molta experiència a l’esquena que tindran greus dificultats per a accedir a un mercat laboral en recessió en aquest context de retallades en tots els àmbits laborals i que, per tant, es veuran abocats a engrossir les llistes de l’atur. I per als més joves, les perspectives de trobar faena en altres àmbits laborals tampoc són viables.

Què proposa STEPV?

La solució per a garantir treball per a tothom en el sistema educatiu públic –per als qui ja en formen part i per als qui hi volen accedir– és eliminar la política de retallades en educació dels governs valencià i espanyol.

  • Disminuir les ràtios d’alumnat i la càrrega lectiva del professorat i no augmentar-la.
  • Incrementar l’oferta de places públiques en totes les etapes educatives i abandonar la política de foment de la concertació (infantil, batxillerat i altres trams educatius) i privatització dels recursos públics com el cas dels centres d’iniciativa social (CIS).
  • Dotar els centres públics de les plantilles necessàries per a atendre correctament la diversitat d’alumnat, etc.
  • I, evidentment, mantindre els criteris d’ordenació de les borses de professorat interí dels darrers 30 anys.

Descarrega’t aquest document en PDF

Etiquetat com a

oposicions 2013

Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR